Lägesrapport gällande renovering av buskage vid Nöbbelövs torg

Vi har, vilket informerats tidigare, gett Alert Senior i uppdrag att renovera buskaget längs med Nöbbelövs Torg, och i samband med detta ta bort en del mindre buskage som inte fyller någon funktion. Alert Senior är ett företag med kunniga och utbildade medarbetare och de samarbetar med en trädgårdsingenjör för ytterligare expertis. Vi är mycket nöjda med det hittills utförda arbetet.

Arbetet utförs i olika steg, varav de första nu är klara. Det innebar en rensning och nedklippning av främst kornellen.  Även buskaget på västra sidan intill husen togs bort.

Man har även påbörjat ett upprensningsarbete av all mark. Särskilt under buskaget ser det idag inte så trevligt ut efter många år i ”mörker”. På vissa delar har man ”gått hårdare fram” och på vissa lite mildare. Detta för att ge helheten bästa möjliga förutsättningar. Det blir också ett avstånd mellan stängsel och buskage för att kunna underlätta skötseln framöver.

Kommande arbete blir sedan i det löpande underhållet. Buskaget kommer att behövas hållas efter för att få ett grönområde under kontroll.

När man nu klippt ned kornellen framstår en ganska tydlig linje i hur buskaget varit tänkt från början. Bedömningen är att under kommande tvåårsperiod kommer det utvecklas ett föryngrat buskage och ett trevligt område inom vår BRF.

Det finns olika aspekter att ta hänsyn till, bl.a. återväxt av häcken, hantering av övriga växter, fågelliv, framtida underhåll, insyn, och ”mysfaktor”. Utgångspunkten är att ”ta in” buskaget och samtidigt behålla den ”böljiga” ursprungslinjen.

Alert Senior är klara för denna gång. Det stora föryngringsarbetet är genomfört och största delen av området återställt. De har också fixat den del av stängslet som vi lyfte bort provisoriskt. Det kan också vara aktuellt att byta ut delar av stängslet där det kommer att vara svårreparerat.

De uppgifterna som återstår kommer att göras löpande fram till våren, väder o temperatur avgör när:

Så gräs på de frilagda och återställda ytorna, fortsatt rotrensning, borttagning av avfall i buskaget. När det blivit grönare igen kommer ytterligare gallring ske bland det som inte är kornell.

Vidare kan det bli aktuellt med att planera ytterligare några plantor. I det sydvästra hörnet har träden skuggat och sugit näring åt sig så det har varit svårt för övriga växter att trivas.

När det börjat växa igen bör också en bedömning göras av de befintliga träden och planeras åtgärder för dem.

Mvh Styrelsen

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.